English versionDeutsch version
Polska 	zwolnienieMagyar változat
??????? ??????Versión en espa?ol
Rally-Mania.cz

/ Zpět na přehled článků

ŠKODA může v Japonsku zpečetit své vítězství v APRC

Zařazeno : Kopecký, Gill

Škoda Motorsport, 22.09.2014 13:45
Tisknout článek
Kategorie : Ostatní; zobrazeno : 5868x


ŠKODA pokračuje v honu za titulem v asijsko-pacifickém šampionátu (APRC) na „Rally Hokkaido“. Se čtyřmi vítězstvími z dosavadních čtyř soutěží sezóny se vedoucí jezdec Jan Kopecký a obhájce titulu Gaurav Gill vydávají do předposledního podniku sezóny, který se koná od pátku do neděle v Japonsku.
ŠKODA může v Japonsku zpečetit své vítězství v APRC
ŠKODA může v Japonsku zpečetit své vítězství v APRC

Tým s tovární podporou ŠKODA MRF bude mít o víkendu šanci předčasně získat titul v hodnocení značek APRC.

„Je samozřejmě naším hlavním cílem tento titul pro značku ŠKODA úspěšně obhájit. To je absolutní priorita,“ říká Kopecký. ŠKODA má aktuálně náskok 67 bodů před značkou na druhém místě. I kdyby to po „Rally Hokkaido“ bylo ještě minimálně 40, tým již nelze z prvního místa vytlačit. Jan Kopecký zároveň bojuje i o prestižní vítězství mezi jezdci v APRC proti svému týmovému kolegovi Gillovi.

Oba jezdci mají v této sezóně APRC na kontě po dvou vítězstvích: Ind Gill se svým spolujezdcem Glennem Macneallem naposledy triumfoval v Malajsii a při úvodní rally na Novém Zélandu. Mistr Evropy Kopecký byl se svým spolujezdcem Pavlem Dreslerem ve své první sezóně v APRC neporazitelný při rally v Nové Kaledonii a v Austrálii. 32letý tovární jezdec značky ŠKODA vstupuje do „Rally Hokkaido“ s osmibodovým náskokem v celkové klasifikaci před Gillem.

„Opět to bude velice ostrý boj. Gaurav má tu výhodu, že většinu rychlostních zkoušek v Japonsku zná již od loňska. Ale já se samozřejmě nedám,“ říká Kopecký. Země vycházejícího slunce není pro českého výrobce automobilů nijak neznámou oblastí. To platilo v minulosti, stejně jako to platí v současnosti. Již v letech 1908 až 1914 se v Japonsku prodávaly vozy firmy Laurin & Klement, předchůdce značky ŠKODA. Jeden model byl tehdy dokonce předán císařské rodině, v jiném jezdil starosta Tokia. O sto let později vyhrála posádka Gaurav Gill/Glenn Macneall v loňském roce na své cestě k zisku titulu v kontinentálním mistrovství jedinou mezinárodní rally v Japonsku.

„Samozřejmě bych chtěl vyhrát i letos. Byl by to také velký krok k obhajobě jezdeckého titulu. Ale nebude to jednoduché, protože Jan Kopecký se i na soutěžích, které jsou pro něj nové, učí velice rychle“, chválí ho Gill. Na „Rally Hokkaido“ čeká na jezdce 222,28 km na 18 rychlostních zkouškách. Zájem diváků je obrovský: při loňském triumfu značky ŠKODA napočítali kolem trati 68 000 fanoušků.

Pro českého výrobce automobilů mají starty v APRC velký význam. Platí, že dále zvyšují povědomí o značce na mezinárodních trzích - zejména na největším trhu Škody v Číně, kde se v listopadu koná finále této sezóny APRC. ŠKODA chce zvýšit svůj celosvětový prodej v následujících letech na minimálně 1,5 milionu vozů za rok a přidat zejména na rostoucích asijských trzích.

Důležitým image faktorem je aktuální úspěšný model Fabia Super 2000. Zkušený belgický pilot „Fast“ Freddy Loix, který v červnu vyhrál soutěž mistrovství Evropy v rally ve své vlasti, si zajistil belgický mistrovský titul. To je v tomto roce již třetí národní titul pro vůz ŠKODA Fabia Super 2000. Předtím vyhrál šampionát v Portugalsku Pedro Meireles, podporovaný Škodou Portugalsko. Navíc si velice zkušený Raimund Baumschlager zajistil s vozem Fabia Super 2000 svůj již dvanáctý mistrovský titul v rally v Rakousku. V APRC a v ERC, kde vede tovární jezdec značky ŠKODA Esapekka Lappi, mohou přibýt další tituly.

Víte, že ...

... „Rally Hokkaido“ byla v kalendáři APRC poprvé v roce 2002? Letos se rally koná již po 13.

... podnik byl v roce 2003 kandidátem na zařazení do kalendáře mistrovství světa v rally FIA (WRC)? O rok později se soutěž APRC konala ve spojení s první „WRC Rally Japan“. V roce 2005 byly tyto podniky opět odděleny, ARPC rally se od té doby jezdí pod názvem „Rally Hokkaido“.

… „Rally Hokkaido“ je v současnosti jedinou mezinárodní rally FIA v Japonsku?

… šest závodů asijsko-pacifického šampionátu v rally se koná v regionech, kde žije více než 2,5 miliardy lidí? Čína, kde se ve dnech 8. a 9. listopadu pojede finále této sezóny APRC, byla i v srpnu s 21 600 prodanými vozy největším jednotlivým trhem značky ŠKODA na světě. To je nárůst o úctyhodných 19,1 procenta oproti srpnu 2013.

… Hokkaido je nejsevernějším z hlavních japonských ostrovů a má 5,6 milionů obyvatel? V hlavním městě Tokiu žije 5 629 osob na čtvereční kilometr, zatímco na ostrově Hokkaidó je jich pouze 67.

… Hokkaidó leží přibližně ve stejné zeměpisné šířce jako severní Itálie nebo Francie? Ostrov má ovšem delší a drsnější zimy než evropské regiony.

… ostrov Hokkaidó je také znám velkými sportovními podniky? V roce 1972 se v největším městě Sapporu konaly Zimní olympijské hry, v roce 2007 mistrovství světa v alpském lyžování.

… servisní parkoviště rally je umístěno do města Obihiro? To má asi 170 000 obyvatel a je pokládáno za japonské rallyové centrum.

... butadon je kulinářskou specialitou tohoto regionu? Silné kousky vepřového, grilované na dřevěném uhlí, se podávají se speciální omáčkou. Čím je pro Peking pekingská kachna, tím je butadon pro Obihiro.

Číslo pro „Rally Hokkaido“: 3
Nezvyklé: Existují hned dvě rychlostní zkoušky, které se při „Rally Hokkaido“ musí každá projet třikrát. Super Special Stage Satsunai River je dlouhá jeden kilometr a je označená jako RZ 1, 11 a 18 a zároveň jako start a cíl rally. Vložka „Pawse Kamuy“ je dlouhá 10,40 km a jede se jako RZ 2, 6 a 10. Oproti loňskému roku je v programu soutěže pouze jedna nová rychlostní zkouška. Rychlostní zkouška „Kunneywa“ je s 28,75 km druhá nejdelší.

Asijsko-pacifické mistrovství FIA v rally (APRC), bodový stav hodnocení značek po čtyřech ze šesti podniků sezóny:
1. ŠKODA, 153 bodů; 2. Mitsubishi, 86; 3. Proton, 59; 4. Subaru, 52; 5. Renault, 45

Asijsko-pacifické mistrovství FIA v rally (APRC), bodový stav hodnocení jezdců po třech ze šesti podniků sezóny:
1. Jan Kopecký, 112; 2. Gaurav Gill, 104; 3. Mark Pedder, 90; 4. Michael Young, 67; 5. Jun Xu, 67

/ Zpět na přehled článků

/Související články

Dva tituly: ŠKODA přepisuje historii v APRC

Dva tituly: ŠKODA přepisuje historii v APRC

28.09.2014 19:33

Článek Škoda Motorsport, Ostatní

Rychlé hledání
ČSOB Pojišťovna
Nejvýhodnější povinné ručení online. s 10% slevou
Srovnejto.cz - výhodné pojištění vozidel s možností porovnání
Nejlevnější povinné ručení online od největšího poskytovatele online pojištění v ČR - ePojisteni.cz.
Najděte si nejlevnější operativní leasing pro soukromé osoby snadno a rychle.
Kalkulačka povinného ručení - ušetřilo s námi 91 % řidičů, buďte mezi nimi i Vy.

/Vodafone Rally de Portugal 2008 - Jan Kopecký - SS1

/ Další video...