English versionDeutsch version
Polska 	zwolnienieMagyar változat
??????? ??????Versión en espa?ol
Rally-Mania.cz

/ Zpět na přehled článků

Barum Czech Rally Zlín: ŠKODA se těší na vrchol sezóny

Zařazeno : ME1408, Kopecký, Lappi

Škoda Motorsport, 25.08.2014 13:31
Tisknout článek
Kategorie : ME; zobrazeno : 5853x


Jezdci vozů ŠKODA nastupují na start na vedoucích pozicích šampionátu, oba vozy Fabia Super 2000 pojedou v RS retro-designu a ve ŠKODA Motorsport parku se návštěvníci rozhodně nudit nebudou: ŠKODA se těší na své domácí vystoupení při Barum Czech Rally Zlín.
Barum Czech Rally Zlín: ŠKODA se těší na vrchol sezóny
Barum Czech Rally Zlín: ŠKODA se těší na vrchol sezóny

Vrcholu letošní sezóny mistrovství Evropy se od pátku do neděle zúčastní také obhájce titulu Jan Kopecký, který bude v soutěžních podmínkách testovat nový přeplňovaný motor pro připravovaný soutěžní vůz Fabia R 5.

„Náš úspěšný tovární vůz pojede stejně jako při Rally Bohemia v barevném provedení odpovídajícímu vozům RS z roku 1974. Nadšené reakce v okolí Mladé Boleslavi nás přiměly k tomu, abychom si 40. jubileum těchto vozů ještě jednou připomněli tímto speciálním a úspěšným designem,“ říká šéf týmu ŠKODA Motosport Michal Hrabánek.

Modely ŠKODA 180 RS a ŠKODA 200 RS jsou považovány za zakladatele úspěšné historie vozů ŠKODA RS, kterou v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století reprezentoval zejména legendární model ŠKODA 130 RS. Od roku 2000 automobilka tuto tradici opět oživila v podobě RS verzí dostupných i pro běžné zákazníky. Dosavadním vrcholem této řady je nová ŠKODA Octavia RS – nejrychlejší a nejsilnější sériově vyráběná Octavia všech dob. Zkratka RS znamená „Rally Sport“.

O 40 let později na start nastoupí posádky Esapekka Lappi/Janne Ferm a Sepp Wiegand/Frank Christian se současným vozem Fabia Super 2000 v designu z roku 1974. Lappi do osmé z celkem jedenácti soutěží letošní sezóny evropského kontinentálního mistrovství nastoupí jako vedoucí jezdec celkového hodnocení ERC se 118 body před Wiegandem (78 bodů).

„Barum Rally je jednou z nejtěžších v celém kalendáři, s rychlými pasážemi po úzkých lesních silničkách se specifickým českým asfaltem. Každá vteřina tu vyžaduje stoprocentní soustředění,“ říká Lappi. Finský jezdec v letošní sezóně s vozem Fabia Super 2000 triumfoval již při soutěžích série ERC v Lotyšsku a v Severním Irsku.

Jeho týmový kolega Sepp Wiegand se letos umístil na druhém místě v Severním Irsku a byl třetí v Belgii. Na Barum Rally ve Zlíně má německý jezdec dobré vzpomínky, při své premiéře v továrním týmu se tu loni umístil na čtvrtém místě. „Bylo by pěkné, kdybych mohl tento úspěch zopakovat. Barumka je ale extrémně záludná soutěž, při níž již tradičně hrají důležitou roli místní jezdci. Ale nestraší mě to“. Vedle Lappiho a Wieganda do soutěže nastoupí také britský pilot Neil Simpson ve voze Fabia Super 2000, startující s podporou ŠKODA UK.

Barum Czech Rally Zlín začíná v pátek ráno kvalifikací na trati dlouhé 4,44 kilometru. V pátek večer následuje první rychlostní zkouška v centru Zlína, kterou tradičně sledují tisíce diváků. Do neděle čeká posádky 15 rychlostních zkoušek o celkové délce 237,33 kilometrů.

Fanoušci si na své přijdou i mimo vlastní soutěž, a to ve ŠKODA Motorsport parku v centru Zlína. Od pátku do neděle nabídne bezplatně přístupný park pestrou směsici sportovních a zábavních aktivit, několik koncertů a dětský program. V pátek se navíc návštěvníci budou moci naživo setkat s jezdci v rámci autogramiády, která začíná v 16 hodin.

Bude mezi nimi i mistr Evropy Jan Kopecký, který loni na místní soutěži triumfoval s vozem Fabia Super 2000 již potřetí. V letošním roce se Kopecký soustředí na asijsko-pacifický šampionát (APRC). Po malajsijské rally, čtvrtém ze šesti podniků sezóny, je na čele celkového hodnocení. Při Barum rally bude se spolujezdcem Pavlem Dreslerem testovat přeplňovaný motor pro vůz Fabia R 5 v karoserii Fabie Super 2000. „Nebudu sice přímo ve startovním poli, ale průběh pro mne bude stejný jako při normální soutěži,“ říká Kopecký.

Michal Hrabánek se těší na příští etapu vývoje nové Fabie R 5. „Úspěšně jsme absolvovali test nového motoru pro speciál R 5 při Rally Bohemia a chtěli bychom poděkovat ERC i organizátorům Barum rally za možnost otestovat náš nový motor opět za soutěžních podmínek.“ Homologace nového soutěžního vozu značky ŠKODA se očekává nejpozději v polovině roku 2015.

Aktuální model Fabia Super 2000 mezitím připsal další dvě kapitoly své úspěšné historie. Posádka Pedro Meireles/Mario Castro, podporovaná portugalským zastoupením značky ŠKODA, si už dvě soutěže před koncem sezóny zajistila svůj první titul v portugalském mistrovství. Zkušený jezdec Raimund Baumschlager ve voze Fabia Super 2000 navíc získal již celkem dvanáctý titul mistra Rakouska. Hrabánek: „Blahopřejeme jezdcům a kolegům z Portugalska a Rakouska. Je pěkné vidět, že úspěšný projekt Fabia Super 2000 nese další plody v podobě prvních dvou titulů za rok 2014. Doufáme, že letos budeme moci oslavovat ještě častěji.“

Víte že …
... Barum Czech Rally Zlín měla premiéru už v roce 1971? Prvním vítězem byl tehdy český jezdec Jan Halmazňa, startující samozřejmě s vozem ŠKODA, a to s modelem 1100 MB.

… Barum Czech Rally Zlín byla vždy důležitým podnikem i pro zahraniční jezdce? Mezi účastníky byli špičkoví jezdci, jako například mistr světa Walter Röhrl. Na seznamu vítězů najdeme mimo jiné i Nora Johna Hauglanda (třikrát), Itala Enrica Bertoneho (třikrát), Němece Haralda Demutha (dvakrát) nebo Rakušana Franze Wittmanna (dvakrát).

… Barum Czech Rally Zlín se v roce 1972 poprvé započítávala do Mistrovství Československa v automobilových soutěžích? Navíc byla po dlouhá léta součástí Intercontinental Rally Challenge (IRC) a v roce 2005 dokonce kandidátem na mistrovství světa FIA (WRC). Po fúzi s IRC je rally nyní, stejně jako v roce 2013, součástí mistrovství Evropy FIA (ERC).

... dvakrát v historii této slavné rally triumfoval jeden vůz pětkrát za sebou? V obou případech se jednalo o vůz značky ŠKODA. V letech 1976 až 1980 jezdili vítězové vozem ŠKODA 130 RS. V letech 2009 až 2013 zase vítězové usedali za volant vozu ŠKODA Fabia Super 2000.

… Barum Czech Rally Zlín v roce 1974 měřila 1200 kilometrů? Do dnešního dne je to největší vzdálenost v historii této rally. Pro srovnání: V letošním roce je na programu pouze 237,33 kilometrů rychlostních zkoušek.

… nejdelší rychlostní zkouška Troják je dlouhá 22,82 kilometrů? Pojede se v sobotu, a to dvakrát. Po kvalifikační zkoušce, dlouhé 4,44 kilometrů, začíná rally v pátek oficiálně městskou erzetou v centru Zlína. Při dvou kolech po trati, lemované několika tisícovkami diváků, ujedou účastníci celkem 9,51 kilometrů.

... ŠKODA v prvním pololetí 2014 na českém trhu výrazně rostla? Na domácím trhu zaznamenala značka ŠKODA v prvních šesti měsících růst o 22,9 procent na 34.800 prodaných vozů. V červenci bylo prodáno 5.600 vozů, což v porovnání s roku 2013 přestavuje nárůst o 22,5 procenta.

Číslo pro Barum Czech Rally Zlín: 5
V posledních pěti ročnících triumfovaly na Barum Czech Rally Zlín vždy piloti úspěšného vozu ŠKODA Fabia Super 2000. V letech 2009, 2011 a 2013 zvítězil Jan Kopecký. V roce 2010 zazářila belgická legenda Freddy Loix. V roce 2012 slavil s rychlou a spolehlivou boleslavskou čtyřkolkou úspěch Fin Juho Hänninen.

/ Zpět na přehled článků

/Související články

Barum - Kvalifikaci vyhrál Lappi a Tarabus

Barum - Kvalifikaci vyhrál Lappi a Tarabus

29.08.2014 09:45

Článek Honza Froněk, ME

Barum - Crash Breena, Lappiho a Jelínka [VIDEO]

Barum - Crash Breena, Lappiho a Jelínka [VIDEO]

30.08.2014 23:31

Video Honza Froněk, ME

Lappi a Tidemand v Portugalsku, Kopecký na Krumlově

Lappi a Tidemand v Portugalsku, Kopecký na Krumlově

26.04.2015 16:28

Článek Škoda Motorsport, WRC

Rychlé hledání
ČSOB Pojišťovna
Nejvýhodnější povinné ručení online. s 10% slevou
Srovnejto.cz - výhodné pojištění vozidel s možností porovnání
Nejlevnější povinné ručení online od největšího poskytovatele online pojištění v ČR - ePojisteni.cz.
Najděte si nejlevnější operativní leasing pro soukromé osoby snadno a rychle.
Kalkulačka povinného ručení - ušetřilo s námi 91 % řidičů, buďte mezi nimi i Vy.

/Vodafone Rally de Portugal 2008 - Jan Kopecký - SS1

/ Další video...